Tasarımı Kaydet  Kapat

Blog / Makalelerimiz

Demirleme Halatının zarar görmesi ve bakımı

Demirleme Halatının zarar görmesi ve bakımı

Gemilerde kullanılan tüm bağlama halatları güvenli yanaşma için düzgün şekilde muhafaza edilmelidirler. Demirleme halatlarının karakteristikleri, malzeme ve diş tipi, güvenli çalışma yükü, gerdirme oranı, deniz suyuna karşı su geçirmezlik özelliği vb. durumlar dikkatle incelenmelidir. Tüm demirleme halatları için, sertifikalarının kayıtları, değiştirme tarihi ve takılma tarihi olmalıdır. Demirleme halatları hasar gördüklerinde derhal değiştirilmelidir.

Suni ve sentetik lif halatlarının dış ve içten aşınma durumu dikkatli bir şekilde incelenmesi gerekir. Teller arasındaki yüksek derecede tozlanma, aşırı yıpranmayı ve düşük mukavemeti gösterir. Yüksek gerilimli halatlar, diğerlerine göre daha fazla aşınmaya maruz kalır. Bazı halatlarda ise sertlik, aşırı çalışmayı işaret edebilmektedir.

Halatın kullanım sırasında sürtünme ısısı oluşması halinde insan yapımı halatları erime ile kolayca zarar görebilir. Çok fazla sürtünmenin olması durumunda halatın meydana gelebilecek yapışmaları ve sıçramaları ile karışmalarına neden olabilir, bu durum tehlikeli olabilmektedir. Kaynaşmayı önlemek için halatlar, vinç varillerinde gereksiz yere kullanılmamalıdır.

Halat bakımı yapılırken; kırık tellere, halat çapına, korozyona, bükülmelere dikkat edilmelidir. Sürtünmeyi önlemek için yağlama yapılmalıdır.

Halatı kullandıktan sonra;

  1. Güneş ışığına karşı örtülmeli veya güneş ışığı olan yerde saklanmamalıdır.
  2. Halat temiz tutulmalıdır, herhangi bir kimyasal ile temas etmemelidir. (temas ettiği takdirde halat gücü için zararlı olabilir)
  3. Periyodik olarak halat kontrol edilmelidir herhangi bir olumsuz durum var ise giderilmelidir.
  4. Halatın bulunduğu ortam havalandırılmış ve kuru olmalıdır.

Etiketler: Gemi Halatı 


Yeni Yorum Yaz
Oyla:

?