Tasarımı Kaydet  Kapat

Blog / Makalelerimiz

Çelik halat kullanımı, Halat seçimi, Kullanım yerine göre halatlar

Çelik halat kullanımı, Halat seçimi, Kullanım yerine göre halatlar

Tüm çelik halatlar tasarım ve yapı özelliğiyle özelleşirler. Çoğu durumda, bir çelik halat hem taşıma direncini hem de aşınma direncini arttıramaz.

Örneğin,taşıma direnci yüksek bir halat seçecek iseniz daha fazla çelik telli halat ,düşük dirençli sizin için uygunsa daha az çelik telli bir halat işinizi görecektir.Örnekte anlaşıldığı üzere taşıma direnci yüksek bir halatın fiyatı , taşıma direnci düşük bir halatın fiyatından pahalıdır. Tüm çalışma koşullarını ve tel özelliklerini dikkate almalısınız.

Endüstrinin farklı alanlarında farklı çap ve uzunlukta halatlar kullanılmaktadır. Bu halat çeşitleri özellik bakımından birbirinden çok farklıdır. Nerede hangi amaç için kullanılacağına göre özellikleri belirlenir ve bu özelliklere göre farklı üretim şekilleri ile üretilir. Örneğin tekstil halatlarında hammadde seçimi üreticiler ve araştırmacılar için çok önemlidir. Bir halatın performansını ancak uygulanan testler sonucu anlayabiliriz. Bu testlerden belirli standartlara uygun şekilde geçer ise istediğimiz kaliteye ulaştığımızı anlayabiliriz. Ancak bazı halatlar gerek yapısı gerek boyutu nedeni ile testleri hem uzun zaman alır hem de oldukça maliyetlidir.

Halat üretiminde ise belirli bir yol izlenmelidir. İplikler halat olana kadar bazı aşamalardan geçerler. Öncelikle ipliğimiz halat ipliğine daha sonra halat koluna ve son olarak kullanılabilir şekline yani halata ulaşılır. Üretim aşamalarında ilk aşamadan son aşamaya kadar hep özellik olarak üzerine koyarak ilerlenir. En altta tekstil iplerinin bulunduğunda sıralama bu şekilde olmaktadır.

Halat anlatıldığı kadar kolay bir konu değil tabi ki de. Halatların tasarlanması ve modellenmesi üzerine çok sayıda bilim adamı çalışmaktadır. Tabi ki halatın özelliği ve boyutuna göre tasarlanma ve test aşaması oldukça uzun sürer. Süresiyle doğru orantılı olarak da maliyeti artmaktadır. Yani halat da üzerinde çalışılması ve düşünülmesi gereken önemli bir bilimsel konudur. Çünkü halatın en önemli kullanım alanlarının başında güvenlik gelir. Konu insan hayatı ve güvenliği ise bu konudaki çalışmalar çok önemli hale gelir. Bu çalışmalar da gerekli titizlikle üzerine koyularak ilerlenmesi gereken bir konudur.

Etiketler: Çelik halat seçimi 


Yeni Yorum Yaz
Oyla:

?